面部保養。防曬

面部防曬分享

小編2星期前去左效遊~
由北潭涌行入浪茄來回(當中經過東壩)
出左一身汗,雖然行得好辛苦,尤其個段千級樓梯…小編行完腳震震呀!
小編好易出現過敏,尤其濕疹之後,呢幾年去過墾丁、泰國、行山,每次搽過防曬之後,一出汗或者吹海風Mixed埋汗水,全身都會出現痕癢同埋發紅的情況,所以一般都唔用防曬…(呢個情況真係好無奈,希望做多d運動,調整返好身體機能)

由於身體無做任何防曬措施…暴露於陽光之下,曬傷都係意料之內的事(咁大個女第一次曬傷,聽落覺得好英勇!)
張相係行完山第二日影…變成燒豬手…
SUNBLOCK_1
除左講曬後補救之外,其實都係要講下面部防曬~~~
今次試驗性質試左I.G.B.隻15度防曬!!
因為試過幾款防曬都唔係好夾小編, 要不出現過敏、要不就太厚感覺好辛苦、要不就捽到擦字膠碎…
以下就係小編曾經試過既其他品牌
20160521_051214000_iOS
1. E 牌~ 呢年幾2年都幾Hit , 好多美妝店都有賣呢隻品牌,小編試既就係有色既防曬(Tint)
小編用後感:
-單價唔算平,不過好多水貨店都有貨,價錢比較相宜!
-算易推,不過上粉之後會出現擦膠碎問題 (都幾嚴重)
SUNBLOCK_E_3
2. J牌~美國品牌,香港都有唔少地方賣緊,不過呢個真係唔建議大家試
小編用後感:
-非常厚,難推開,用完之後感覺有一層野封住左塊面…好唔舒服
-上完呢隻防曬再化妝的話…感覺好厚妝>.<我接受唔到
SUNBLOCK_J_2

近呢3年幾以來小編都係用ALIMA PURE 隻Satin Matte Foundation 代替防曬~
咁啱有新野試就梗係試一試啦!
igb_sunblock_wp
呢支就係 I.G.B. 【深層保護抗老化防曬乳液】25ml
小編用後感:
-質地非常水潤易推,同IGB面霜既質地非常接近~
-無負擔的感覺,對於好易過敏的皮膚黎講,非常適合,就算當BASE用都唔會出現擦膠碎的問題!
SUNBLOCK_IGB
個日小編出門前搽左一層之後就出門上山去~
過程中並無補過防曬 , 行左3個幾鐘之後落山 , 出事既位置就有額頭 (小小紅) 、手臂 (重災區)、頸後位置~
大致上成塊面都無曬黑,只係輕微的曬紅小小,第二日上粉底時候都唔會覺得有唔對色的情況~
雖然只係15度防曬,但完全唔失禮!
另外,小編更加試過將I.G.B. 防曬Mixed落ALIMA PURE Satin Matte Foundation 一齊用!
效果就好似搽左一層好貼好薄的粉底液一樣!
mixed foundation.jpg
呢個夏天小編都幾推介IGB 深層保護抗老化防曬乳液,而身體防曬方面,小編要繼續努力去揾去試喇~~~~


More Information:
IGB 深層保護抗老化防曬乳液 25ml $388

 

 

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s