化妝。教學

精靈眼妝。簡易教學

早排有位上完化妝Workshop的同學女inbox問小編關於用alima PURE眼線粉的技巧~
應承過佢出個Post介紹,終於今日可以好好咁介紹一下喇~
eye_makeup_1
使用產品:

all from ALIMA PURE 
(由左至右)
1. Satin Matte Eyeshadow – Raven (一物二用,可作眉粉)
2. Satin Matte Eyeliner Powder – Black (內外眼線粉)
3.Mascara – Black 
4. 睫毛夾
5.眉梳 (拯救失手眉毛,梳整眉毛的好幫手)
6.#33 斜角掃 !必備!!! 由眉到內外眼線都係靠佢
eye_makeup_2Step 1. 當然係底妝

之後就由上而下循序漸進化返個精神妝 [ 眼眉、眼線、胭脂、唇膏.. ]

eye_makeup_3
Step 2. 畫眉 | Brows

新手未必可以一時三刻之間掌握到畫眉的技巧
不過唔使擔心,凡事都係熟能生巧~~
小編的心得就係先係尾頭位置勾勒成條眉型的基本輪廓
重點1: 唔好跟住條眉既形狀填色!!! 尤其本身粗幼不一的話,呢個步驟就起到『修正』的作用
重點2: 小編本身眉毛都唔算幼,但係唔算非常整齊,眉中間都有缺失的情況,勾勒眉型的同時,可以改善埋少左一"忽"的情況!!
重點3 : 由眉頭向眼眉尾的位置勾勒一條微微的曲直線(圖中小編利用眼影粉當眉粉畫出一條啡色的線,不是一條直筆甩的線,略帶曲線) 呢條線就係眉形的base! 一般唔好畫長過眼尾!

eye_makeup_4.png最適合的眼眉位置
1.眉頭: 由鼻翼與內眼角拉一條直線
2.眉尾: 由鼻翼與眼角拉一條直線

重點1:頭先於眼眉底部畫左一條曲線,勾勒左一個基本形,如果眼眉本身唔夠長,要延長眉的長度去配合最適合位置的話,就應該係眉山(一般是眉尾位置最高點)畫一條微曲的線與第一條基本線交接

重點2 : 新手的話建議用眉粉,熟習之後可以用眉筆

重點3 : 畫眉無論用粉/筆,記得唔使出盡力! 用掃輕輕力將眉粉"掃上"即可~ 如果不幸,用力畫成小新眉,可以用眉梳於太深色的位置掃返鬆d顏色~

eye_makeup_5
Step 3. 內外眼線 | Eyeliner

先畫內眼線
利用眼影粉+#33斜角掃在眼睫毛的根部以印的手法,印上眼線粉,粉量少少即可

重點1 : 從正面看,即是眼睫毛的下方位置(需要時,可以輕輕從下方按/托起部份睫毛,這樣會更容易看到睫毛根部與眼皮之間一個小小的空白位置,於這個位置印上少量的眼線粉就對了)

eye_makeup_6
畫完內眼線眼仔已經Bling左好多~see!

eye_makeup_7

再來外眼線
用#33號斜角掃沾取少量的眼線粉,由眼頭向眼尾位置(貼住睫毛根)畫出一條自然的眼線

重點1 : 唔需要一筆過由眼頭拉到去眼尾,好似畫虛線 / 用點的方式都可以,緊記貼住睫毛的根部畫

重點2 : 可以仰下巴的方式,減少擠壓面部表情: 如鏡子在你的正前方,將下巴向鏡子方向上仰,眼睛記得同時望向鏡子,眼蓋的皮膚就像窗簾一樣蓋住大部份眼睛,這樣更容易畫出眼線

eye_makeup_9
Step 4 . Mascara | 睫毛膏

小編認為呢個Step無論有無化眼妝、有無畫眼線,係必要既步驟!
先用睫毛夾夾一夾眼睫毛,唔使太大力架! 最好就係夾2秒鬆一鬆手再夾2秒,防止太大力而夾斷睫毛~
之後用ALIMA PURE的睫毛膏由根部位置(預留1-2mm)直掃上即可,想條條分明既話,就唔好用Z字型的方式掃喇~
P.S 尤其新開封的Mascara刷毛比較容易沾取過多份量的Mascara,記得上眼之前,係樽口掃走多餘的Mascara,咁就唔會出現熊貓眼的情況了~

今次的小教學希望唔難理解啦,有問題既話可以利用FB的inbox直接揾小編架~
下次再分享更多關於化妝既心得啦~~~

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s