化妝。教學

秘笈! 超自然遮瑕術

新Blog 第一編文 ♡
為左方便更新以後的文章就會係呢個平台發佈喇~~~
.
早排瞓得好差,黑眼圈同膚色即刻變得好暗沉,過左30嘅女人真係要好好愛惜自己~
為左介紹小編平時化妝品的步驟加上試用埋alima PURE新系列化妝掃,小編再次轄出去喇!
今次既相無執過色(不過為左小小的個人形象問題,畫咗眉 + 眼線)
1
好明顯見到…眉心泛紅、眼圈、各種印印印印印印…
頹樣大變身正式開始!
第一個步驟
當然係基本護膚,當日小編用左 indie lee COQ-10 Toner 以及ECO. 有機認證亮膚精華打底
第二個步驟
於T-Zone上一層薄薄的alima PURE 平衡控油粉底 (用AP Flat Top Brush) 除左可以令個妝更long lasting之外仲順手遮埋毛孔~
第三個步驟
全面用AP Foundation Brush 掃上alima PURE的抗氧化粉餅 (小編用Sesame 色) 睇下呢張對比圖就知道alima PURE粉餅的遮瑕同貼薄程度有幾好!
2brush2
第四個步驟
用alima PURE遮瑕粉+ AP Concealer Brush 出盡力遮遮遮 : 黑眼圈、痘印、紅印、紫印….
遮瑕粉小技巧 : 每次沾取小小粉量,點係要遮瑕的地方再輕輕印開,細節決定成敗,眼蓋膚色容易不均勻的地方都要掃上遮瑕粉,咁先可以化到個乾淨透明的自然或妝架~
3brush3
全面遮完之後終於見得下人~hehe
第五個步驟
掃返少少胭脂+唇膏 ,係咪好精神? 完全睇唔出前一晚失眠~~~
brush4brush45
14


使用產品:
妝前
1.Indie lee COQ-10 Toner
2.ECO. 有機認證亮膚精華
底妝
1.alima PURE 平衡控油粉底  – Light
2.AP Flat Top Brush
3.alima PURE 抗氧化粉餅  – Sesame
4.AP Foundation Brush 
遮瑕
1.alima PURE的遮瑕粉 – Linen
2.AP Concealer Brush
其他
1. alima PURE 啞緻胭脂 – Apple Blossom
2. AP Blush Brush
3. alima PURE Velvet Lipstick – Georgia
.
下次再分享更多關於化妝既心得啦~~~

 

廣告

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s